Монумента на великия украинския поет и художник Тарас Шевченко и реализацията на този проект е вече факт. Той се намира на територията на г.София, площад Възраждане. Височината му 4 метра и е редом до бюст-паметника на Христо Ботев. Хуманитарния проект е реализиран от Софийска Фондация "Мати Украина", под патронажа на Посолството на Украйна в Република България. Принадлежи на авторска група начело с известния украински склуптор Игор Гречаник. Очаква се информация по повод официалното откриване.

С признателност към всички, които оказаха финансова подкрепа в кампанията!

Представяме Ви..

   

  "Светотехника" АД е едно от крупните производители на осветителна техника на територията на Украйна. Продукцията му е известна не само на територията на страната, но и в съседните страни.

    Историята на предприятието, което е едно от най-старите в този отрасъл, започва през 1945 година, когато в гр.Запорожие било основано сдружение, произвеждащо стоки за бита и осветителни тела. Към 1965 г. придобивайки производствена мощност и разширявайки асортимента си, предприятието се превръща в един от най-големите производители и се преименова в "Светотехника" АД.

   "Светотехника" АД предлага:

 • Богат асортимент осветителни тела:

          - за осветление на промишлени и производствени сгради;

          - за осветление на обществени и жилищни сгради;

          - за външно осветление.

 • Предприятието има възможност да работи по поръчка:

          - лампи;

          - кабелно-проводникова продукция;

          - нисковолтово оборудване.

Повече подробности и информация можете да получите, ако посетите сайта: www. zaosvet.com.ua

  

        Харковския електротехнически завод "Укрэлектромаш" (ХЭЛЗ) АД е един от най-големите производители на битови помпи и асинхронни електродвигатели. Заводът влиза в състава на Индустриалната група УПЭК. В момента "Укрэлектромаш" активно придвижва продукцията си на източно-европейския пазар. През 2009 година предприятието планира да излезе и на световния пазар с нова линия за производство на сондажни помпи, за които вече има преговори с представители на Сърбия, България, Румъния и Молдова, а също търси нови партньори.

За повече информация: тел.: +38 057 732 4550; факс: +38 057 732 8492;

e-mail: office@helz.ua

 

  Агенция Терра Линкс ЕООД е добре  позната и уважавана компания, която извършва всички дейности, свързани с недвижими имоти. Клиенти и партньори на агенцията са собственици, инвеститори, купувачи и наематели на всички видове недвижима собственост. 

    Утвърдена на пазара като агенция извършваща :

 • Посредничество при покупко-продажба и наемни отношения на всички видове имоти - жилищни, търговски, промишлени, ваканционни, парцели, земя и т.н. на територията на Черноморския регион
 • Управление на корпоративни имоти и имоти на физически лица. Консултации, съвети и препоръки по всички въпроси, свързани с недвижими имоти.  Съдействие за получаване на кредит за покупка на имот.
 • Регистриране на фирми, правно и счетоводно обслужване на клиенти. 

   Терра Линкс има изградена партньорска мрежа с утвърдени фирми в областта на строително-ремонтната дейност, архитектурата, вътрешния дизайн и обзавеждане.

За повече информация: tel./fax +359 52 622 269; + 359 52 600 132,

e-mail: terralinks@abv.bg

 

   


       Запорожски металургичен комбинат "Запорожсталь" е едно от най-големите и водещи промишлени предприятия в Украйна, чиято продукция е добре известна и търсена на вътрешния и външен пазар. Основни потребители на продукцията са производители на тръби, автомобилно, селскостопанско, транспортно машиностроене, производители на битова техника.

    Международното признание на "Запорожсталь" АД е потвърдено от многобройни награди  сертификати.

За повече информация: http://www.zaporizhstal.com

 

    КОСМОС ТРАВЕЛ ЕООД е лицензиран туроператор с централен офис в морската столица на България - Варна и предлага пълен пакет туристически услуги – хотелски резервации за страната и чужбина, почивки и екскурзии за цял свят, индивидуални турове, конферентни и бизнес мероприятия, морски и речни круизи, туристически програми, застраховане, автомобили под наем.

    Агенцията е член на IATA и издава самолетни билети по полетите на всички авиокомпании.

  Чрез КОСМОС ТРАВЕЛ може да организирате  заплануваните от вас мероприятия в подходящи условия с перфектно обслужване и прецизна организация. От началото на 2009 г. агенцията успешно си сътрудничи с водещи круизни компании, като предлага пътувания с най--модерните пасажерски лайнери. По-голямата част от корабите разполагат с модерно оборудвани конферентни зали и бизнес центрове и по този начин клиентите могат да съчетаят полезното с приятното. Едновременно с работата пасажерите могат да се насладят на безкрайните забавления или да отпочинат в СПА център след семинар или презентация.

За повече информация: +359 52 622 271; +359 52 619 912

   

     „Укртелеком” АД е най-голямото предприятие с развита инфраструктура, което заема водеща позиция в областта на телефонните услуги в Украйна. Компанията покрива приблизително 71% от местния пазар за телефонна връзка и 83% далекосъобщения и международния пазар за телефонна връзка.

     Историята на компанията започва от 1993 година, когато украинската държавна Телекомуникационна Корпорация «Ukrelektrozviazok» (от 1994 г.– Ukrtelecom) е била регистрирана. По-късно през 1998 г. съгласно Програмата, одобрена от Кабинета на Министрите на Украйна, корпорацията е била реорганизирана в държавно предприятие и през 2000 г. е преобразувана в Акционерно дружество.

     През декември 2005 г. Укртелеком АД получава лиценз за оказване на мобилни услуги от трето поколение (3G), основан на стандарт UMTS/WCDMA. От 1 ноември 2007 г. Укртелеком АД започва продажбата но ново поколение мобилни услуги с търговска марка Utel.

      "Укртелеком" АД е акционер в много съвместни предприятия и акционерни дружества, действащи на пазара за телекомуникационни услуги в Украйна.

Дружеството осигурява всички видове телекомуникационни услуги на територията на Украйна:

 • Международна, далечна и местна телефония;

 • Мобилни услуги по UMTS/WCDMA;

 • Предаване на данни и откриване на частни телефонни линии;

 • Интернет услуги, които включват превключващ и широколентов достъп в интернет за стационарни абонати;

 • Постоянна IP връзка чрез специализирана линия;

 • Апаратни средства;

 • ISDN;

 • Комуникация за задочни конференция с помощта на телевизията;

 • Кабелна комуникация;

 • Телеграф

 • Техническо обслужване на радио и телевизионни мрежи.

        За да предостави на клиентите си далекокомуникационни услуги и за да гарантира предаването на движение на партньорите си в Украйна, „Укртелеком” АД взима активно участие в международни проекти, които осигуряват свободно достъп до цифровите телекомуникационни системи на страни от Европа, Азия и Северна Америка. Понастоящем „Укртелеком” АД е съпритежател на 14 международни подводни предавателни системи като  ITUR и BSFOCS и е член на проектите TEL и TAE. Компанията управлява повече от 10 милиона телефонни линии в Украйна и е лидер сред интернет-доставчиците.

За повече информация: www.ukrtelecom.ua

Посещение на Посланика на Украйна в Република България

                                           в гр.Варна

   

     На 20-21 септември 2007 година се състоя работно посещение на Посланика на Украйна в Република България г-н В.Калник и ръководителя на Търговско-икономическата мисия г-н А.Гуриев в гр.Варна. При тяхното посещение в Представителството на Търговско-промишлената палата на Украйна в Република Българи и Българо-Украинската Стопанска камара бе организирана среща от Председателя на БУСК- г-н Пламен Проданов с представители на различни бизнес среди. На срещата присъства и Генералният Консул на Украйна в гр.Варна г-н В.Пасечник, а също така и поканените: доц. д-р К.Иванов МБАЛ "Света Марина" ЕАД; г-н С.Крайчев - кандидат за кмет на гр.Варна; г-н О.Новак - Представител на Украинските железници; г-н О.Спасов - Изпълнителен Директор на Стопанска камара - Варна; г-н П.Андреев - Управител на "Планекс Холдинг" ООД; г-н М.Новицкий - член на Управителния съвет на БУСК; г-жа В.Йорданова - Управител на "Терра Линкс" ЕООД; г-н А.Шокотко - съветник на Представителя на ТПП на Украйна в Република България.

                                  

    

 

Посещение на студенти от гр.Донецк - Държавен университет по икономика и търговия им.М.Туган-Барановский

     

   На 18.06.2007 година в гр.Варна се състоя второ посещение на студенти от Украйна  - гр.Донецк с ръководител к.и.н., доц. на катедра "Маркенинг" и търговски отдел - г-жа Виктория Дергачева. Студентите се запознаха със структурата и работата на БУСК и Представителството на ТПП на Украйна в РБългария. Г-н Андрей Шокотко - съветник на Представителя на ТПП на Украйна в РБългария - г-н Пламен Проданов, отговори на въпроси свързани с отношенията и приоритетните области на сътрудничество между България и Украйна, а също и за промените за страната ни след встъпването в ЕС.

 

Посещение на студенти от гр. Донецк - Държавен университет по икономика и търговия

                             

    На 15.06.2006 година в гр. Варна се състоя посещение на студенти от Държавен университет по икономика и търговия им. Туган-Барановский гр. Донецк с ръководител к.и.н., доц. на катедра “Маркетинг” и търговски отдел

г-жа Виктория Дергачева.

Г-н Андрей Анатолиевич Шокотко – съветник на Представителя на ТПП на Украйна в РБългария запозна студентите със структурата и начина на работа на БУСК и Представителството на ТПП на Украина в РБългария. Г-н Илия Петров – ръководител отдел “Търговия” в “Космос Шипинг” АД представи историята и дейността на търговския отдел на фирмата, като акцентира върху новите тенденции в развитието на външноикономическите връзки и глобализацията при встъпването на РБългария в ЕС. Студентите получиха компетентни отговори, които засягат бъдещото развитие на отношенията между двете страни в областта на икономиката, туризма и културния обмен.

 

    Във Варна се проведе Българо-Украински

Бизнес-Форум и бе открито

Представителство на Търговско-Промишлената

Палата на Украйна

  

      На 23 март 2006 г. в гр. Варна във  ФКЦ се проведе Бизнес-форум, посветен на развитието на търговско-икономическото сътрудничество между България и Украйна.

     На форума присъстваха: г-н Пламен Проданов – Пълномощен и пълноправен представител на ТПП на Украйна за България; г-н Олег Барановски – Генерален консул на Украйна във Варна; г-н Табаков – Президент на Търговско-индустриалната палата във Варна; г-н Виктор Яновски – Първи вице-президент на ТПП на Украйна; г-н Александър Гуриев – Съветник на Президента на ТПП на Украйна; г-н Василий Ляхович – Президент на Черновицка ТПП; г-н Анатолий Дорофтей – Представител на Черновицка ТПП в гр. Сучава (Румъния); г-н Анатолий Денисенко – Вице-президент на Одеска ТПП; Представители на български и украински предприятия от различни области – индустрия, туризъм,  транспорт, търговия, услуги и др. На форума бяха разгледани въпроси свързани със създаването на съвместни българо-украински предприятия и дружества и необходимостта от създаване на съвместни финансови институции на територията на България като гаранция за успешното сътрудничество между българските и украински търговски партньори.

      По-късно същият ден бе официално открито Представителството на  ТПП Украина за България, което се намира на ул. “Петко Каравелов” №6 в гр. Варна. Пълномощен и пълноправен Представител на ТПП Украйна за България е г-н Пламен Проданов – Председател на Българо-Украинска Стопанска камара и Изпълнителен директор на известна корабна компания “Космос Шипинг” АД.

 

 

Изложби, организирани от

Търговско-промишлената палата на Украйна през 2009 г.

Дати на провеждане
Изложба Място на провеждане

04 - 07

март

"OFF-ROAD"

7-а Специализирана международна изложба

Международен изложбен център, 

гр. Киев

   

04 - 07

март

"ЛОВ И РИБОЛОВ"

17 -а Специализирана международна изложба

Международен изложбен център,

гр. Киев

16 - 18 септември

"СВЕТЛИНА"

9-а Специализирана международна изложба

Международен изложбен център,

гр. Киев

16 - 18 септември

"ИНДУСТРИЯ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ"

16-а Международна специализирана изложба за игрални автомати, оборудване и мебели за казина и игрални зали

Международен изложбен център,

гр. Киев

   септември

    30 - 02 октомври

"СТАНДАРТИ И КАЧЕСТВО"

4-а Специализирана изложба, в рамките на която се провежда международен форум

ТПП на Украйна, Изложбена зала

17 - 19 септември

"МАЙСТОРИТЕ НА ШОУ"

2-ра Специализирана изложба за демонстрация на най-новите технологии за провеждане на празници

Международен изложбен център,

гр. Киев

20 - 22

октомври

"ОБРАБОТКА И ДОБИВАНЕ НА КАМЪК "

5-а Международна специализирана международна изложба

Международен изложбен център, гр. Киев

20 - 22

октомври

"КАМЪКЪТ В АРХИТЕКТУРАТА"

2-а Международна специализирана изложба на архитектурни изделия от камък, технологии за реставрация и съхраняване

Международен изложбен център,

гр. Киев

21 - 24

октомври

"АКВАМОТОР"

2-а Специализирана изложба за яхти, катери и принадлежности за отдих на вода

Международен изложбен център,

гр. Киев

 

Други изложения на територията на Украйна:

http://www.me.gov.ua

 http://www.ukrdzi.com

 

 

Прояви в рамките на

Международен панаир - Пловдив

през 2009 г.

 

ИЗЛОЖБА
ОТ
ДО

АГРА

Международна сескостопанска изложба

18 февруари
22 февруари

БАНКИ ИНВЕСТИЦИИ ПАРИ

Международно финансово изложение

        04 март         06 март

ВИНАРИЯ

Международна изложба за лозарство и винарство

Фестивал на виното

        18 март         21 март

ИТАЛИАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА КРАСОТАТА

Международно изложение за фризьорство, козметика, грим, парфюмерия и мода

       26 март          29 март
МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ОБРАЗОВАНИЕТО
27 март
28 март

ПРИРОДА, ЛОВ И РИБОЛОВ

Международна изложба

21 март
25 март

ЦВЕТНА ПРОЛЕТ

Специализирана изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесуари

01 април
05 април

ТФ ФЕСТ

Международна изложба

25 април
26 април
МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ И ТЕХНОЛОГИИ
12 май
17 май
ИЗЛОЖБА НА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ
12 май
17 май

КОЗМЕТИКА

Международна изложба за парфюмерия и козметика

12 май
17 май

МЕБЕЛТЕХ

Международна изложба за мебели, строителни материали, машини и технологии

12 май
17 май

СТРОЙТЕХ ПРОЛЕТ

Международна изложба за строителни материали, облекла, машини и технологии

12 май
17 май

ФУДТЕХ

Международна изложба за хранителни стоки и технологии

12 май
17 май
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПАНАИРЕН ПЛАКАТ
02 юни
06 юни

ПРИНТКОМ

Международна изложба на печатни издания

02 юни
06 юни
МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР
28 септември
03 октомври

АКВАТЕХ

Международна изложба за технологии и управление на водите

28 септември
03 октомври

АУТОТЕХ

Международна изложба за транспорт и автосервизно оборудване

28 септември
03 октомври

ЕЛТЕХ

Международна изложба за електроника и електротехника

28 септември
03 октомври

ЕНЕКО

Международна изложба за енергетика и екология

28 септември
03 октомври

ИНФОТЕХ

Международна изложба за информационни технологии

28 септември
03 октомври

МАШИНОСТРОЕНЕ

Международна изложба за машиностроене

28 септември
03 октомври

СТРОЙТЕХ

Международна изложба за строителство и архитектура

28 септември
03 октомври

ХИМИЯ

Международна изложба за химия

28 септември
03 октомври
АВТОМОБИЛЕН САЛОН ПЛОВДИВ
28 септември
03 октомври

МЕДИКУС, ДЕНТО, ГАЛЕНИЯ

Международна изложба за медицина, стоматология,фармация и балнеология

21 октомври
24 октомври
МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА СПА И УЕЛНЕС И ТУРИЗЪМ
21 октомври
24 октомври

ЦВЕТНА ЕСЕН

Специализирана изложба за цветя, декоративна растителност,  градинско оборудване и аксесоари

28 октомври
01 ноември

ИТАЛИАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА КРАСОТАТА

Международно изложение за фризьорство, козметика, грим, парфюмерия и мода

29 ноември
01 ноември

ЗОО РЕВЮ

Панаир на домашните любимци

30 ноември
01 ноември
КОЛЕДЕН БАЗАР
01 декември
31 декември

 

Добрички панаир

2009 г.

ПРОЯВА
ОТ
ДО
Борса за семена и посадъчен материал
03 февруари
07 февруари
ПЧЕЛОМАНИЯ
27 март
29 март
Пролетен търговски панаир
13 май
18 май
Селското стопанство и всичко за него
25 август
29 август
Агровет
25 август
29 август

 

Нов Евро Инфо Кореспондентски Център

към Търгово-Промишлената Палата на Украйна

Мрежата на Евро Инфо Центровете е била създадена през 1987 г. от Европейската Комисия с цел осигуряване на бизнес информация за малките и средни предприятия и други субекти в страните-членки на ЕС. През последните десет години мрежата значително се разшири благодарение на създадените Евро Инфо Координатори, Евро Инфо Партньори, Евро Инфо Кореспондетски Центрове в страните-кандидатки на ЕС и други страни. Евро Инфо мрежата се състои от повече от 300 центрове в 281 града на 42 страни по света.

Евро Инфо Кореспондетски Център към ТПП на Украйна е създаден на 10 октомври 2005 г. Този център е член и официален информационен агент на Евро Инфо мрежата и е регистриран като UA 326.

Услуги на Евро Инфо Кореспондентски Център UA 326

Евро Инфо Кореспондетският Център към ТПП на Украйна разполага с богата база данни,чрез която предоставя на бизнес субектите от страните от ЕС, Еврозоната и Украйна актуална информация и консултантски услуги.

Консултантската система предлага над 20 стандартни вида услуги:

 • Име и адрес на компанията, бизнес информация за икономическите агенти;
 • Специфични справки за местните и международни бизнес дейности на компании и др.;
 • Информация за различни бизнес събития - изложби, панаири, търгове, презентации, семинари, конференции, симпозиуми, курсове за обучение, кръгли маси и др.;
 • Анализ, мониторинг, оценка на различни въпроси, свързани с местните и международни бизнес дейности и законодателство;
 • Консултантски услуги, бизнес планиране, маркетингови проучвания на отделни сектори, региони, сегменти, стоки и т.н.;
 • Достоверни справи за ценови равнища;
 • Търсене на бизнес партньори, трансфер на бизнес оферни/запитвания, популяризиране на бизнес оферти/запитвания чрез масмедии;
 • Митнически кодове според Украинската Класификация на Стоките (Хармонизирана Система, Митнически Кодове), митническо регулиране на търговията между Украйна и страните от ЕС.

 

 

 

 

 

 

English Russian